Partio-sanasto

AkelaSudenpentujen johtaja
AsiointipalveluSuomen Partiolaisten Asiointipalvelussa voi hoitaa keskeiset jäsenyyteen liittyvät toimet, kuten tietojen päivittämisen, jäsenhakemusten ja huoltajien lisäämisen sekä tapahtumiin ilmoittautumisen (asiointi.partio.fi). Ohjeet Asiointipalveluun: erasudet.fi/jasenrekisteri
Johtaja, johtajistoPartiossa ei puhuta ryhmien ohjaajista tai vetäjistä, vaan ryhmänjohtajista. Vastaavasti käytännössä lippukunnan kaikkiin yli 15-vuotiaisiin nuoriin ja aikuisiin viitataan usein termillä johtajat tai johtajisto, eikä se kerro sen ihmeellisemmästä asemasta yhteisössä.
IkäkausiIkäkausia ovat sudenpennut, seikkailijat, tarpojat, samoajat ja vaeltajat. Partion kohderyhmä on jaettu viiteen ikäkauteen siten, että fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kehitys huomioon ottaen mahdollisimman samankaltaisessa kehitysvaiheessa olevat kuuluisivat samaan ikäkauteen.
Ikäkausivastaava eli ikävaSudenpentu-, seikkailija- ja tarpojaikäkausilla on ikäkausivastaavat, jotka tukevat ryhmänjohtajia ryhmänjohtamisessa sekä auttavat koko ikäkauden yhteisten tapahtumien järjestämisessä. Samoajaikäkaudella on ikäkausivastaava, joka tukee samoajia oman ikäkauden ohjelman toteuttamisessa.
Suomen PartiolaisetSuomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry (SP) on partion keskusjärjestö Suomessa, joka tukee partiopiirien toimintaa. SP on kahden maailmanjärjestön, World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) sekä World Organisation of Scout Movementin (WOSM), jäsen.
KokousRyhmän viikottainen tapaaminen, kestää normaalisti tunnin
KoloPartiolaisten kokoontumispaikka ja viikkotoiminnan tukikohta, MESin kolo on Mankkaan Makasiini
LeiriYli kolme kestävä partiotapahtuma
Lippukunta, lpkLippukunta on partiotoiminnan perusyksikkö. Lippukuntaan kuuluu noin 20–300 eri-ikäistä partiolaista ja sen johtajat ovat vapaaehtoisia. Suomessa on noin 750 toimivaa lippukuntaa 302 kunnassa.
Lippukunnanjohtaja, lpkjLippukunnan hallituksen puheenjohtaja, vastaa toiminnasta ja pitkän tähtäimen suunnittelusta yhdessä hallituksen kanssa
LuotsiTarpoja-, samoaja- ja vaeltajaikäkausilla on luotsit, jotka tukevat tarpojajohtajia ryhmänjohtamisessa sekä samoajia ja vaeltajia oman ikäkauden ohjelman toteuttamisessa.
MESMankkaan Eräsusien lyhenne
MesikämmenMESin lippukuntalehti (erasudet.fi/mesikammen)
Ohjelmajohtaja, ohjoVastaa partio-ohjelman toteutumisesta lippukunnassa yhdessä ikävien ja luotsien kanssa
PartioasuVirallista partioasua käytetään mm. paraateissa yms. juhlallisissa tapahtumissa sekä leireillä mm. avajaisissa. Partioasuun kuuluu partiohuivi sekä sudenpennuilla sininen collage ja tumma alaosa, seikkailijoilla ja sitä vanhemmilla partiopaita ja tumma alaosa.
PartiohuiviPartiolaisten paras tunnusmerkki on partiohuivi, joka on erilainen joka lippukunnalla. MESin huivi on sininen, jossa on keltainen huivimerkki niskassa.
PartioihanteetIhanteisiin, joihin lupauksessa sitoudutaan, ovat partion arvojen perusta, lue lisää täältä.
Partiotaitokilpailu, pt-kisat, pt-skabaKisoissa päästään kokeilemaan partiossa opittuja taitoja ja kisaamaan muita lippukuntia ja ryhmiä vastaan. Niiden päätavoitteena ei ole voittaminen, vaan onnistumisen elämykset, itsensä ylittäminen ja ryhmän yhteishengen kohottaminen.
PartiolupausPartiolupaus annetaan yleensä huhtikuussa Yrjönpäiväjuhlassa tai joulukuussa Joulujuhlassa. Partiolupauksessa sitoudutaan partion ihanteisiin, lue lisää täältä.
Partion arvotLapset ja nuoret sitoutuvat partion arvoihin antamalla partiolupauksen, lue lisää täältä.
Partio-ohjelmaPartiotoiminta perustuu lippukunnissa noudatettavaan yhtenäiseen partio-ohjelmaan. Ohjelmaan voi tutustua täällä.
Pääkaupunkiseudun PartiolaisetLippukunnat ympäri Suomen jakaantuvat maantieteellisen sijaintinsa perusteella kymmeneen partiopiiriin. MES kuuluu Pääkaupunkiseudun Partiolaisiin.
PartiotervehdysOikean käden kolmella sormella tehty tervehdys muistuttavat partiolaisia partiolupauksen kolmesta kohdasta. Sudenpennut tervehtivät kahdella sormella.
PartioviikkoPartiolaisten jokavuotinen tapahtuma ympäri maailman. Suomessa partioviikkoa vietetään vuosittain sillä viikolla, millä on Pyhän Yrjön päivä, Yrjön nimipäivä eli 23.4.
PestiKestoltaan määritelty projektiluontoinen johtamistehtävä (esim. hallituksen jäsen, ryhmänjohtaja, huivi- ja merkkivastaava, kesäleirin muonitusvastaava, … )
Pestijohtaja, pejoVastaa lippukunnan johtajista ja heidän pesteistään
Retki1-2 yötä kestävä partiotapahtuma
Samoaja15–17-vuotias partiolainen, samoajaryhmää kutsutaan vartioksi
SampoSeikkailijoiden johtaja
Seikkailija10–12-vuotias partiolainen, seikkailijaryhmää kutsutaan joukkueeksi
Sudenpentu, sudari7–9-vuotias partiolainen, sudariryhmää kutsutaan laumaksi
TammiLippukuntaryhmittymä, johon kuuluu Suur-Tapiolan ja Suur-Matinkylän alueen lippukunnat. Tammen lippukunnat järjestävät yhdessä mm. leirejä, ryhmänjohtajakursseja ja muita tapahtumia.
Tarpoja12–15-vuotias partiolainen, tarpojaryhmää kutsutaan vartioksi
TarpojajohtajaYleensä samoajaikäinen tarpojavartion ryhmänjohtaja
Vaeltaja18–22-vuotias partiolainen, vaeltajaryhmää kutsutaan vartioksi
VaellusPartiotapahtuma maastossa, jossa vaihdetaan yöpaikkaa ja liikutaan yleensä joko jalan, hiihtäen tai polkupyörällä