Koronaviruksen vaikutukset partiotoimintaan

Mankkaan Eräsudet laittavat partiotoiminnan toistaiseksi tauolle koronaviruksen takia. Suomessa viranomaiset suosittelevat nyt välttämään kokoontumisia ja harrastustoimintaa viruksen leviämisen ehkäisemiksi.

Partion viikoittaiset tapaamiset ja lippukuntaretki 27.-29.3. perutaan ainakin 15.4. asti. Lippukuntaretki järjestetään mahdollisesti myöhemmin keväällä tilanteen salliessa. Tilanteen kehittymistä seurataan aktiivisesti ja tiedotamme jatkosta sen perusteella.

Pyrimme toimilla ennaltaehkäisemään viruksen leviämistä.

Suomen Partiolaisten virallinen tiedote.

Jos aiheesta herää kysymyksiä, voit olla yhteydessä lippukunnanjohtajaan Annaan: anna.vuorenmaa@erasudet.fi, 050 535 1317.

Lippukunnan hallituksen puolesta,
Anna Vuorenmaa

Kutsu Mankkaan Eräsudet ry:n ylimääräiseen kokoukseen 29.3.2020

Lippukunnan ylimääräinen kokous pidetään sunnuntaina 29.3.2020 Peurantuvalla Nummelassa (Koivuharjuntie 78, Nummela). Tervetulleita kokoukseen ovat kaikki lippukunnan jäsenet, äänioikeus on kaikilla yli 13-vuotiailla jäsenillä.

Kokouksen osallistujien on ilmoittauduttava kokoukseen etukäteen lähettämällä sähköpostia hallituksen sihteerille (juuso.heikkila@erasudet.fi) viimeistään torstaihin 26.03.2020 mennessä.

Kokouksessa käsitellään:

 • Valitaan toiminnantarkastajat toimikaudelle 2020 (päätös siirretty kevätkokouksessa 2020 ylimääräiselle kokoukselle 2020)

Jäsenet voivat esittää muita käsiteltäviä asioita lippukunnan hallitukselle 22.3.2020 saakka (anna.vuorenmaa@erasudet.fi).

Päivitys 20.03.2020: Kokous järjestetään koronavirusepidemiasta huolimatta. Hallitus ei voi suosituksista huolimatta enää peruuttaa koolle kutsuttua yhdistyksen kokousta ilman koko jäsenistön suostumusta. Koska yhdistyksen säännöissä ei ole mainitaa etäyhteydestä, niin silloin esimerkiksi puhelimitse kokoukseen ei voi osallistua. Mikäli joku vastoin sääntöjä osallistuu kokoukseen esimerkiksi puhelimitse, niin silloin kokouksen päätökset eivät ole laillisia. Etelä-Suomen aluehallintoviraston kieltopäätös ESAVI/8999/2020 koskee yli kymmenen hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Yhdistyksen ylimääräinen kokous ei ole yleisötilaisuus eikä yleinen kokous. Se voidaan järjestää kieltopäätöksen estämättä.

Tervetuloa!
Mankkaan Eräsudet ry:n hallitus

Eräsudet osallistuvat kesällä Väiski 2020 -leirille, tule sinäkin mukaan!

Eräsudet osallistuvat ensi kesänä Espoon Partiotuen eli EPT:n järjestämälle kesäleirille Väiskille! Tänä vuonna leiri järjestetään Hangon Syndalenissa. Paikalle on arvioitu tulevan yli 2 000 partiolaista Espoosta ja Kauniaisista, minkä lisäksi osallistujia odotetaan myös muualta Suomesta ja jopa ulkomailta asti.

Koska Väiski on suurleiri, mahdollistaa se erilaista toimintaa, kuin lippukunnan oma kesäleiri. Esimerkiksi tarpojat ja samoajat pääsevät kokemaan Reissun, jonka vaeltajat ja aikuiset suunnittelevat ja järjestävät. Suurleiri ei kuitenkaan tarkoita suurkulutusta, vaan Väiskillä otetaan ympäristön huomioon ja tehdään rohkeita päätöksiä ympäristön hyväksi, vaikka ne maksaisivat hieman enemmän

Eräsudet majoittuvat samassa savussa Kelotyttöjen ja Kelovartijoiden kanssa. Leirin aikana savu toimii leiriläisen kotina. Savu tarjoaa tutun ja turvallisen ympäristön kokea uusia elämyksiä Väiskillä. Savussa johtajina toimivat leiriläisten omista lippukunnista tutut lähijohtajat.

ILMOITTAUTUMINEN JA HINNAT

Väiskille ilmoittaudutaan 1.2.–12.3.2020 välisenä aikana. Ilmoittautuminen tapahtuu partiorekisteri Kuksassa. Ilmoittautuminen on sitova (HUOM! Kesätyö- ja kesälomaturva sekä inttitakuu ovat voimassa 31.5.2020 asti). Leiri laskutetaan ilmoittautumisen päätyttyä.

Eräsudet tukevat 12 eurolla leirille osallistuvia jäseniään.
Sudenpennut leireilevät 30.7.–2.8.2020. Hinta lippukunnan tuen jälkeen: 108€.
Seikkailijat leireilevät 29.7.–2.8.2020. Hinta lippukunnan tuen jälkeen: 118€.
Tarpojat, samoajat, vaeltajat ja aikuiset leireilevät 29.7.–5.8.2020. Hinta lippukunnan tuen jälkeen: 168€.
Jos et ole varma, mihin ikäkauteen ilmoitat lapsesi, varmista asia lapsesi ryhmänjohtajalta tai täältä: erasudet.fi/lippukunta/ryhmat/

ILMOITTAUDU MUKAAN TÄÄLTÄ: kuksaan.fi/31174

Alle 18-vuotiaan osallistujan ilmoittautumisen tekee tämän huoltaja omilla huoltajatunnuksillaan. Huoltajatunnusten luomiseen liittyvissä kysymyksissä partiolainen tai tämän huoltaja voi olla yhteydessä lippukunnan jäsenrekisterinhoitajaan Alexiin: jasenrekisteri@erasudet.fi.

Osallistujan on mahdollista hakea stipendiä leiriosallistumisen tueksi. Stipendiä voi hakea koko leiriin tai lyhyihin leireihin. Stipendit haetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Väiskille ovat tervetulleita myös ei-partiolaiset tutustumaan leiriin ja partioon, joten ota kaverisi mukaan Väiskille. Ei-partiolainen ilmoittautuu saman linkin kautta, kuin partiolaiset, mutta hän ei kirjaudu partio-ID:llä Kuksaan.

OHJELMA

Päivisin leirillä on erilaisia ohjelmablokkeja, joissa on mm. erä- ja kädentaitoja, globaalikasvatusta, vesiohjelmia ja urheilujuttuja! Blokkeja kierretään tutulla porukalla päivien aikana. Iltaisin kokoonnutaan erilaisiin yhteisohjelmiin, joita vietetään sekä koko leirin kesken että oman lippukunnan kanssa.

Tarpojien ja samoajien leiri päättyy Reissuun, joka on urbaani haikkikokemus twistillä. Reissu kestää kaksi yötä ja sen aikana pääsee viettämään aikaa porukalla ja seikkailemaan leirissä ja sen lähialueella. Ei siis hätää, vaikka perinteinen haikki ei innosta – Reissulla on varaa valita.

Vierailupäivän järjestetään sunnuntaina 2.8. aamupäivästä. Vierailupäivään ovat tervetulleita kaikki leiriläisten läheiset tutustumaan leiripaikkaan ja leirin tunnelmaan. Sudenpentujen ja seikkailijoiden leiri päättyy sopivasti vierailupäivään, ja muut suuntaavat siitä kohti Reissua. Vierailupäivän ilmoittautumisohjeet sekä hinta tiedotetaan nettisivuilla sekä toisessa leirikirjeessä, joka ilmestyy ilmoittautumisajan päätyttyä.

MISTÄ SAAN LISÄÄ TIETOA?

Väiskin nettisivuilta (väiski.fi) ja leirikirjeistä löytyy paljon lisää tietoa leiriin ja ilmoittautumiseen liittyen. Jos silti joku mietityttää, voit olla yhteydessä lippukunnan Väiski-yhteyshenkilöön Annaan: anna.vuorenmaa@erasudet.fi.

Leirikirje alle 15-vuotiaille

Leirikirje yli 15-vuotiaille

NÄHDÄÄN VÄISKILLÄ!

PS. Samoaja, vaeltaja tai aikuinen! Väiskin pestit löytyvät täältä: väiski.fi/tekijaksi/
Ilmoittautuminen rakennus- ja purkuleirille julkaistaan myöhemmin keväällä (yhteinen rakennusleiri Valkaman kanssa 10.-14.7., väliraksa 24.-28.7. ja yhteinen purkuleiri 6.-9.8.).

Mankkaan Eräsusien lippukuntaretki 27.–29.3.2020

Lippukuntaretki on valitettavasti peruttu. Suomessa viranomaiset suosittelevat nyt välttämään kokoontumisia ja harrastustoimintaa viruksen leviämisen ehkäisemiksi. Lippukuntaretki järjestetään mahdollisesti myöhemmin keväällä tilanteen salliessa. Tilanteen kehittymistä seurataan aktiivisesti ja tiedotamme jatkosta sen perusteella.

Tulentekoa, metsägourmeta, iltanuotioita, suunnistusta, lipunryöstöä – ja hyviä kavereita ja rentoa yhdessäoloa! Lähde mukaan harjoittelemaan retkitaitojasi kesän leirejä ja vaelluksia varten lippukuntaretkelle.

Retki järjestetään 27.–29.3.2020 Peurantuvalla Nummelassa. Kuljemme matkat vanhempien autokyydeillä.

Sudenpennut retkeilevät lauantaista sunnuntaihin. He lähtevät kololta 28.3. klo 10.00. Olethan paikalla jo 9.45, niin saamme kyydit järjesteltyä. Muut lippukuntalaiset lähtevät retkelle perjantaina 27.3. kololta klo 18.00. Olethan paikalla jo 17.45, niin saamme kyydit järjesteltyä. Paluumatkalle lähdetään Peurantuvalta 29.3. klo 11.00.

Retkimaksu on 10 € sudenpennuilta ja 15 € seikkailijoilta sekä tarpojilta. Maksu laskutetaan sähköpostitse, jos et ole etukäteen maksanut ennakkoa lippukunnalle. Sähköpostissa on myös ohjeet ennakon maksamiseen.

Mukaan tarvitset ainakin: partiohuivi, makuupussi, makuualusta, ruokailuvälineet, sopivasti vaatetta sisälle ja ulos, sadevarusteet, kompassi, taskulamppu, hygieniatavarat ja muistiinpanovälineet. Lisäksi puukon voi ottaa mukaan. Suurin osa ajasta ollaan ulkona, joten varauduthan säänmukaisesti ja riittävällä määrällä vaihtovaatteita.

Huom! Sudenpennut nukkuvat sisätiloissa. Muut nukkuvat ensimmäisen yön sisällä ja toisen yön ulkona teltoissa (tarvittaessa kamiinalämmitys).

Oman kännykän saa ottaa retkelle mukaan, mutta muistattehan, että vietämme retkellä paljon kännykätöntä aikaa. Huoltajan on hyvä tiedostaa, että lapsi ei ole retken aikana tavoitettavissa omasta puhelimesta. Lasta kannattaa tavoitella vain johtajien kautta, ensisijaisesti ota yhteyttä retkenjohtajaan. Lisäksi monesti koti-ikävätapauksissa lapsen oloa voi pahentaa vanhemman kanssa viestittely tai soittelu.

Lisätietoja saat tarvittaessa sähköpostilla: erasudet@erasudet.fi

English version here: Mankkaan Eräsudet Spring Camp

Sudenpentujen ja seikkailijoiden kevätretki 8.3.

Mankkaan Eräsusien sudenpentujen ja seikkailijoiden kevätretki järjestetään sunnuntaina 8.3. Nuuksion Haukkalammella. Lähde mukaan etsimään sisäistä intiaaniasi ja pitämään hauska päivä kavereiden ja mielenkiintoisten tehtävien parissa.

Retkelle lähdetään vanhempien yhteiskuljetuksella Mankkaan Makasiinilta klo 13 ja lähtö takaisin Haukkalammelta n. klo 18.

Mukaan tarvitset:

 • säänmukaisen varustuksen
 • ruokailuvälineet
 • partiohuivin
 • vesipullon
 • istuinalustan

Lippukuntamme omissa päiväretkissä ei ole osallistumismaksua.

Ilmoittaudu nyt, viimeistään 5.3. Kuksassa: https://kuksa.partio.fi/Kotisivut/login.aspx?Id=33380

Lisätietoja saat retkenjohtajalta:
Katariina Kuusisto
0445565591
katariina.kuusisto@erasudet.fi

Nähdään retkellä!

Kutsu Mankkaan Eräsudet ry:n kevätkokoukseen 1.3.2020 klo 16.00

Lippukunnan sääntömääräinen kevätkokous pidetään sunnuntaina 1.3.2020 klo 16.00 Toimen Poikien Tervaskero-kämpällä (Vanha Porintie 151, 03300 Vihti). Tervetulleita kokoukseen ovat kaikki lippukunnan jäsenet, äänioikeus on kaikilla yli 13-vuotiailla jäsenillä.

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat:

 • Esitellään ja vahvistetaan vuoden 2019 tilinpäätös, toimintakertomus sekä toiminnantarkastajien lausunto
 • Myönnetään vastuuvapaus lippukunnanjohtajalle ja hallitukselle vuodelta 2019
 • Vahvistetaan jäsenmaksu vuodelle 2021 ja vahvistetaan Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n valtuutus kerätä jäsenmaksu.

Lisäksi käsitellään muita asioita:

 • Valitaan toiminnantarkastajat toimikaudelle 2020 (päätös siirretty syyskokouksessa 2019 kevätkokoukselle 2020)

Jäsenet voivat esittää muita käsiteltäviä asioita lippukunnan hallitukselle 17.2.2020 saakka (anna.vuorenmaa@erasudet.fi).

Ilmoittaudu mukaan 29.2. mennessä Kuksassa: kuksaan.fi/33631

Tervetuloa!
Mankkaan Eräsudet ry:n hallitus

Mankkaan Eräsusien jäsenkirje 1/2020

Tähän kirjeeseen on koottu kevään tärkeimmät asiat ja tapahtumat, jotka kannattaa merkitä kalenteriin jo nyt. Lisätietoja tapahtumista tulee viikottaisissa partiokokouksissa sekä lippukunnan nettisivuille www.erasudet.fi. Lisäksi viestin lopussa on hieman lippukunnan yleisiä kuulumisia tiedoksi kaikille.

Mukavaa partiokevättä 2020!

Lippukunnan hallituksen puolesta,
Anna Vuorenmaa
Lippukunnanjohtaja
anna.vuorenmaa@erasudet.fi

English version here: Member Newsletter 1/2020

TULEVAT TAPAHTUMAT
Lisätietoja kaikista tapahtumista seuraa myöhemmin keväällä kokouksissa, sähköpostitse ja lippukunnan verkkosivuilla. Merkkaa tapahtumat kalenteriin!

Sudenpentujen ja seikkailijoiden päiväretki 8.3.
Sudenpentujen ja seikkailijoiden oma päiväretki järjestetään sunnuntaina 8.3. Lisätietoja retkestä tulee lähempänä tapahtumaa sähköpostitse.

Lippukuntaretki 27.–29.3.
Maaliskuussa järjestetään lippukuntaretki partiokämppä Peurantuvalla, Nummelassa. Sudenpennut retkeilevät lauantaista sunnuntaihin. Retkikirje ja ohjeet ilmoittautumiseen lähetetään lähempänä tapahtumaa sähköpostitse.

Yrjönpäiväjuhla 22.4.
Partioviikon keskiviikkona 22.4. järjestetään perinteinen Yrjönpäiväjuhla lippukuntalaisille ja heidän perheilleen. Tilaisuudessa on hauskaa yhteisohjelmaa kaikille, ja lisäksi lippukunnan uudet jäsenet antavat partiolupauksensa. Tervetuloa!

Kokoukset päättyvät 18.–24.5.
Kevään kokoukset päättyvät viikolla 21. Joidenkin ryhmien aikataulu saattaa olla poikkeuksellinen. Ryhmänjohtajat tiedottavat näistä poikkeuksista niille ryhmille, joita se koskee.

Väiski-kesäleiri 29.7.–5.8.
Mankkaan Eräsudet osallistuu kesällä Espoon Partiotuki ry:n kesäleirille Väiskille 29.7.-5.8. Sudenpennut leireilevät 30.7.-2.8. ja seikkailijat 29.7.-2.8. Leiri järjestetään Hangon Syndalenissa. Leirin ilmoittautuminen alkaa 1.2., lähetämme lisätietoja leiristä ja ilmoittautumisesta sähköpostitse ennen ilmoittautumista ja kevään aikana. Tietoa leiristä löytyy jo nyt täältä: väiski.fi

(Sudenpentu, seikkailija, mikä se nyt oli? Tarkista lapsesi ryhmän ikäkausi osoitteesta
www.erasudet.fi/ryhmat.)

UUTISIA

Joulujuhlassa jaettiin kolme ansiomerkkiä
Joulujuhlassa jaettiin kolme ansiomerkkiä; Collanin solki Tapani Aholle tunnustukseksi esimerkillisestä vastuun kantamisesta sudenpentuikäkauden toiminnasta, Piirin pronssinen ansiomitali Juuso Heikkilälle aktiivisesta, vastuuntuntoisesta ja tuloksellisesta toiminnasta lippukunnassa ja Sudenpäänsolki Emilia Sosnowskalle tunnustukseksi esimerkillisestä käytöksestään ja toiminnastaan omassa seikkailijalaumassaan.

Retkien ja leirien löytötavarat
Kolon löytötavarakaappi on siivottu ja kuvat löytyneistä löytötavaroista löytyvät osoitteesta bit.ly/loytotavarat2020. Tarkista, onko mukana tuttuja varusteita! Tammikuun jälkeen tunnistamattomat esineet viedään kierrätykseen.

Huoltaja, ovatko yhteystietosi ajan tasalla Kuksassa?
Käytämme sähköpostia ensisijaisena tiedotuskanavana huoltajille, joten tarkistathan, että yhteystietosi ovat ajan tasalla jäsenrekisterissä Kuksassa: kuksa.partio.fi. Apua Kuksa-ongelmiin: erasudet.fi/jasenille/jasenrekisteri ja jäsenrekisterinhoitaja Alex: jasenrekisteri@erasudet.fi.

Seuraa eräsusien menoa sosiaalisessa mediassa!
Instagram: @erasudet
Facebook: Mankkaan Eräsudet

Talvileiri Vinkuli hiihtolomalla 19.–22.2.2020

Hiihtoloma eikä mitään tekemistä? Talven paras leiri tulee taas! Vinkuli-talvileiri pidetään hiihtolomalla keskiviikosta lauantaihin 19.–22.2.2020 Kavalahdessa. Leirillä yövytään kamiinalämmitteisissä puolijoukkueteltoissa ja päivisin puuhataan kaikenlaisia partiomaisia, hauskoja ja villejä talvijuttuja.

Leirille pääsevät kaikki espoolaiset ja kauniaislaiset tarpojat ja sitä vanhemmat partiolaiset, Vinkuli ei siis ole lippukunnan oma leiri, vaan siellä pääsee tutustumaan muihin espoolaisiin ja kauniaislaisiin partiolaisiin. Vinkulille voit kutsua myös ei-partiolaisen kaverisi mukaan tutustumaan, miltä talvi näyttää partiolaisten silmin.

Ilmoittautuminen leirille on auki 2.2.2020 asti: kuksaan.fi/31390

Leirimaksu on 80 euroa (samoajilta ja vanhemmilta tekijöiltä 60 e) Leirille on mahdollista tulla myös päiväleiriläisenä, leirin päivämaksu on 20 euroa/vuorokausi.

Vinkulin ennakkotapaaminen järjestetään maanantaina 5.2 klo 17.30 myöhemmin ilmoitettavassa paikassa. Ennakkotapaamisessa tutustutaan toisiin leiriläisiin sekä opetellaan talvileirikikat. Vinkulille voi siis lähteä ilman aiempaa talvileirikokemusta! Ennakkotapaamisessa saat myös apua puuttuvien retkivarusteiden lainaamiseen.

Lisätietoa leiristä löytyy leirikirjeestä ja www.ept.fi/vinkuli.

Nähdään Vinkulilla!

Kutsu Mankkaan Eräsudet ry:n syyskokoukseen 18.11.2019 klo 17.30

Lippukunnan sääntömääräinen kevätkokous pidetään maanantaina 18.11.2019 klo 17.30 Mankkaan Makasiinilla. Tervetulleita kokoukseen ovat kaikki lippukunnan jäsenet! Äänioikeus on kaikilla yli 13-vuotiailla jäsenillä.

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat:

 • Vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle toimikaudelle
 • Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet seuraavaksi toimikaudeksi
 • Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa
 • Valitaan lippukunnan edustajat piirin seuraaviin kokouksiin

Jäsenet voivat esittää muita käsiteltäviä asioita lippukunnan hallitukselle 11.11.2019 saakka (anna.vuorenmaa@erasudet.fi).

Tervetuloa!
Mankkaan Eräsudet ry:n hallitus

Lippukuntaretki 15.-17.11.2019

Lähde mukaan ja löydä salaiset supervoimasi MESin syksyn lippukuntaretkellä, jonka teemana on supersankarit! 

Lippukuntaretki järjestetään Kiljavan alakämpällä 15.-17.11.2019. Seikkailijat ja tarpojat lähtevät Mankkaan Makasiinilta perjantaina 15.11. klo 18 vanhempien kyydeillä kohti Kiljavaa. Sudenpennut lähtevät Makasiinilta vanhempien kyydeillä lauantaina 16.11. klo 10. Paluu sunnuntaina tapahtuu bussilla, joka lähtee Kiljavalta klo 13.

Ilmoittaudu retkelle 8.11.2019 mennessä Kuksassa: 
kuksaan.fi/31135

Retkimaksu on 15€ sudenpennuilta ja 20€ seikkailijoilta sekä tarpojilta. Maksu veloitetaan automaattisesti henkilökohtaiselta retkimaksutililtäsi. Voit tarkistaa maksuohjeet osoitteesta erasudet.fi/maksut.

Mukaan tarvitset: partiohuivi, makuupussi, makuualusta, sopiva vaatetus sisälle ja ulos, sadevarusteet, otsa- tai taskulamppu, henkilökohtaiset hygieniatavarat, muistiinpanovälineet, pyyhe, uima-asu sekä vessapaperihylsy.

Lisätietoja saat retkenjohtajalta:
Heidi Aarnio
heidi.aarnio@erasudet.fi