Lettuohje

Muurinpohjalettutaikina

tehdään yhteen normaalikokoiseen ämpäriin (8L)

HUOM! Taikina on hyvä tehdä reilusti ennen paistamista, jotta se ehtii turvota.

Taikina: 

5 L            Maitoa

2 Kg          Vehnäjauhoja (Voi lisätä taikinan sakeuden mukaan)

10             Munaa

10 rkl         Öljyä

5 tl             Suolaa (Ei pakollista)

2 rkl           Sokeria (Voi jättää pois, jos esim tekee täytettyjä lettuja)

Paistamiseen: Öljyä tai vastaavaa

Öljyä, suolaa ja sokeria voi laittaa myös ihan rannemitalla. Munia ei tarvitse olla kymmentä, mutta mitä lähempänä niin sitä parempi. Periaatteessa ilman munia pärjää, MUTTA lettu ei pysy kasassa silloin, siitä tulee ihan murusia.Ensin 3L maitoa ämpäriin ja puolet jauhoista koko ajna vatkaten/vispaten. Samalla voit laittaa mukaan myös suolan ja sokerin. Tämän jälkeen munat sekaan koko ajan sekoittaen. Loput maidot ja jauhot mukaan edelleen sekoittaen. Öljyn laiton aikana pitää sekoittaa hyvin. Jauhoja voi lisätä, jos taikina tuntuu liian löysältä.

Paistaminen

Letun paistoaika on n.4 min, riippuen tuulesta. (Kannattaa tarkistaa letun kypsyys aina välillä). Muurinpohjapannulle laitetaan öljyä ainakin ensin reilusti ja sitten kun paisto sujuu niin suunnilleen joka toisen letun jälkeen. Letut tarttuvat ilman öljyä helposti kiinni pannuun.

Muurinpohjapannun huolto

Puhdistusohje valmistajalta (katso myös liitetiedosto):

Heti ruoanvalmistuksen jälkeen pannulle kaadetaan tilkka vettä, kiehautetaan ja puhdistetaan pannu lastalla ja talouspaperilla. Pannu pyyhitään kuivaksi ja rasvataan paistopuoli kevyesti esim. ruokaöljyllä. Säännöllinen rasvaus Muurikka silavalla tai muulla suolattomalla rasvalla pitää ruosteen poissa.